Zakaj je Alterna drugačna?

Spodaj lahko preberete več o sestavinah, ki smo jih pri Alterni izpustili in jih ne uporabljamo v proizvodnji naših izdelkov. 

Kruta resnica o kozmetičnih izdelkih. Smo potrošniki dovolj ozaveščeni?
Veliko je govora in pisanja o tem, kako pozorni in ozaveščeni moramo biti danes potrošniki ob neskončni ponudbi izdelkov, ki so namenjeni vsakodnevni negi telesa in las. Približno polovica vseh strupov v telo namreč pride skozi kožo in ne skozi usta, kot bi večina mislila. Kozmetična industrija izrablja človekovo nesamozavest in neznanje, usmerjata pa jo dobiček in huda konkurenca ter tako že dolgo uhaja na mejna področja, ki so moralno zagotovo sporna. Mediji živijo od kapitala multinacionalk, zato nikar ne verjemite vsega kar vidite in slišite v reklamah za kozmetične izdelke. Na vas samih je, da se v problematiko poglobite, presodite in ukrepate. 

Sulfati
Poznani tudi kot umetni penilci, se uporabljajo v proizvodnji detergentov oz. površinsko aktivnih snovi (detergent za pranje posode, pralni praški, avto šamponi, industrijska mila...), ki dokazano dražijo in izsušijo lasišče ter lase. Na embalaži kozmetičnih izdelkov jih najdemo pod imenom sodium laureth sulfate (SLS) ali kot sodium lauryl sulfate (SLES). Zaradi svoje nizke cene so obvezna sestavina cenovno ugodnih, manj kakovostnih in za uporabnika potencialno nevarnih šamponov ter gelov za tuširanje.

Parabeni
Sintetične kemikalije, ki jih v proizvodnji različnih kozmetičnih izdelkov, uporabljajo kot antimikrobne konzervanse. Dokazano rušijo hormonsko ravnovesje, našli pa so jih že tudi v tkivu tumorjev oz. raka na dojki. Znanstveniki jih povezujejo z razvojem večih vrst raka in nepravilnostih pri razvoju zarodka.

Ftalati
Kemične spojine, ki se uporabljajo v industriji plastike kot mehčala ali kot snovi, dodane polimerom za izboljšanje gibljivosti. ker so okoljsko sporni lahko vplivajo na razvoj raka in zmanjšujejo plodnost.

Mineralna olja
Poleg parabenov sodijo med zelo strupene in škodljive spojine tudi mineralna olja, ki so pravzaprav stranski proizvod destilacije surove nafte v bencinsko gorivo. Tudi ti so množično prisotni v kozmetičnih izdelkih, če se seznam sestavin začne z besedami parafinium, liquidum, vazelinum ali petroleum, to pomeni, da je osnova izdelka naftni derivat.

Gluten
Poznan alergen. Preobčutljivost na gluten je bolezensko stanje, ki ga imenujemo celiakija. Gluten povzroča draženje kože, prebavne motnje, ustne razjede, slabokrvnost, hujšanje...

PABA
Para aminobenzoična kislina je poznan alergen in je glavna sestavina izdelkov za nego kože ter las. Njen namen je zaščita pred UVA in UVB žarki. Znanstveno dokazano, da oponaša hormon estrogen ter tako povzroča hormonsko neravnovesje, kar lahko vodi v razvoj določenih vrst tumorjev.

DEA / TEA
Dietanolamin / trietanolmin so petrokemični izdelki. Povzročajo hormonsko neravnovesje in preprečujejo zdrav razvoj zarodka. Ob uporabi izločajo nitrate in nitrosamine. Najdemo jih v penečih kopelih, gelih za telo, šamponih, regeneratorjih, milu, toniku za obraz...