ALTERNA CAV CLEIRYS A 300CMYK

Suhi šamponi so izdelki za lase, ki se trudijo zmanjšati olje, maščobo in umazanijo na laseh in lasišču. Za razliko od drugih šamponov in balzamov, suh šampon nanesete na suhe lase, brez uporabe vode - od tod tudi njegovo ime. Suhega šampona ne izpiramo iz las. Običajno ga nanesemo lasišče oziroma na področja, kjer se nabirajo olje in maščobe.

Suh šampon je še posebej priročen za uporabo po fizičnih aktivnostih ali za podaljšanje lepo oblikovane salonske pričeske.

Kako suhi šampon deluje?

Lasišče je prekrito z lasnimi mešički.  Iz teh mešičkov ne rastejo samo lasje, ampak se iz njih izloča sebum, naravno olje, ki mehča lasišče, pomaga zaščititi kožo in lasem daje strukturo. Ko se potite ali preživljate čas zunaj, se znoj in sebum nabereta na laseh. Nekaj sebuma ob glavi je normalen pojav, ko pa se tega izloči preveč, delujejo lasje mastni in neprivlačni. Vsakodnevno umivanje in sušenje las nam vzame veliko časa, poleg tega prepogosto umivanje ni zdravo za lase in lasišče.  Tukaj v igro vstopi suhi šampon.

Suhi šampon je narejen iz aktivnih sestavin, ki vpijajo sebum in znoj. Ko odvečen sebum odstranite, postanejo lasje bolj čisti. Skoraj vsi suhi šamponi vsebujejo tudi dišave, zaradi katerih lasje po uporabi tudi prijetno dišijo.

Ali suhi šampon res učinkovit?

Glede na lasno teksturo bodo lasje po uporabi suhega šamponom videti manj mastni, vendar naj vas beseda šampon v imenu tega izdelka ne zavede. Suhi šampon ni namenjen čiščenju las, saj ne deluje kot nadomestek za umivanje. Pri uporabi je potrebna previdnost, saj lahko prekomerna uporaba suhega šampona povzroči suho in srbeče lasišče.

Mastni lasje

Suhi šampon je najbolj učinkovit pri laseh, ki naravno izločajo veliko olja. Če ugotovite, da aktivna vadba pusti videz mastnih las, je suhi šampon odličen za vas.

Lase, ki se hitro zmastijo, je potrebno še vedno pogosto umivati in tako očistiti lasišče in preprečiti zamašene pore.

Naravni, nebarvani temni lasje

Priporočamo nakup šampona, ki je posebej narejen za temne lase. Maria Nila je razvila suhi šampon za temnolaske - Invisidry Maria Nila.

Kodrasti lasje

Suhi šampon je primeren tudi za kodraste lase, vendar je način nanašanja v tem primeru drugačen. Kodrastih las ne smete razčesavati, ko so le-ti suhi, saj bodo tako kodri postali nedefinirani in naelektreni.  

Kako suhi šampon uporabljamo?

Uporaba in nanos suhega šampona sta odvisna od tipa, teksture in dolžine vaših las, ter količine sebuma, ki se je oprijel posameznih pramenov.

Stekleničko suhega šampona držite cca 10 cm od glave, Majhno količino razpršite neposredno ob korenine las. Ne pozabite las na zatilju, tik nad ušesi in na zadnji strani glave. Počakajte minuto, nato pa suhi šampon v lasišče vmasirajte s prsti.  Če želite lasem dodati nekaj volumna, s hladnim fenom lase razpihajte.

Pomanjkljivosti suhih šamponov

Slabosti suhega šampona ni veliko, če ga uporabljate zmerno. Enkrat ali dvakrat na teden po športni vadbi ohranitev svežega videza, ne bo povzročilo popolnoma nobenega slabega učinka.

Prekomerna uporaba suhega šampona pa lahko draži in izsuši lasišče. Prav tako lahko zamaši pore na glavi in povzroči boleče mozolje in izpuščaje.

Mnenja glede uporabe vročega fena, kodralnika in likalnika na laseh, na katere ste nanesli suhi šampon, so različna. Nekateri ga nanesejo, ker se tako lasje lažje oblikujejo, vendar suhi šampon lase lahko izsuši in zato postanejo bolj občutljivi na toploto. Kontaktiraje nas in z veseljem vam bomo svetovali.

Kako pogosto naj si umivamo lase?

Vaš življenjski slog in vrsta las bosta vplivala na to kako pogosto si morate umivati lase. Če ste nagnjeni k mastnemu lasišču, jih boste verjetno umivali vsaj dvakrat do trikrat tedensko, medtem ko vsem tistim s suhimi lasmi umivanje trikrat na teden verjetno ne bo potrebno. Pomembno je, da ob umivanju las z vodo, šampon nanesete na lasišče in tam koncentrirate umivanje. Na tak način se lasje ne bodo izsušili. Če ste uporabili suhi šampon, je pomembno da lase šamponirate dvakrat, saj boste le tako resnično odstranili vse ostanke šampon iz las.

Pod črto

Suhi šampon je odličen dodatek k negi las, ki absorbira odvečno maščobo in skrije umazanijo med posameznimi umivanji, vendar ne pozabite: v nasprotju z imenom, suhi šampon ni nadomestilo za umivanje las z vodo. Lase si umivajte po potrebni, najbolje dva krat tedensko. Suhega šampona pa na lasišče ne nanašajte vsak dan.