mastni lasje
Maščobo, ki masti lasišče in lase imenujemo SEBUM. Ta zagotavlja zaščitni sloj, ki preprečuje izsušitev kože in naredi dlake sesalcev vodoodporne. 

Krivo je lasišče

Vsakemu od nas se mastijo lasje. A v bistvu se ne mastijo lasje, ampak se masti lasišče. Koliko se masti, je odvisno od tega, kakšen tip kože imamo. Načeloma se ljudem z bolj mastno kožo tudi bolj masti lasišče, tistim z bolj suho kožo se lasišče masti manj. Vendar tudi tukaj lahko obstajajo izjeme. 

Mastni lasje? Vzrokov je več!

Koliko se nam masti lasišče je odvisno tudi od tega kakšno kozmetiko za nego las uporabljamo. Bolj kot je kozmetika agresivna, več naravnega olja (SEBUMa) odstrani, toliko bolj se nam masti lasišče, saj želi koža vzpostaviti svojo naravno količino olja na lasišču. Torej bolj kot lasišče umivamo, bolj se masti, sploh tisto, ki je še bolj nagnjeno k prekomernemu izločanju maščobe. Zato uporabite šampone ki ne vsebujejo agresivnih sulfatov. Na mastno lasišče vplivajo tudi drugi dejavniki; če se lasišča veliko dotikamo oz. si popravljamo lase, letni čas, prekomerna telesna teža, hrana bogata s sladkorjem in ogljikovimi hidrati, svetljenje/beljenje las, stres, genetika…

Mastno lasišče in suhi lasje

Velikokrat naletimo na problem, ki vključuje mastno lasišče in suhe dolžine ter konice las. Kakšno kozmetiko za nego las izbrati? Izdelkov, ki bi dejansko uspešno zavrli prekomerno izločanje SEBUMa ni. Obstajajo izdelki, ki nekako upočasnijo izločanje SEBUMa, vendar puščajo lase toge, trde in brez potrebne vlage. Naše priporočilo je, da se s tem problemom spopadete na lasem prijazen način. Uporabite kakovosten suh šampon in kakovosten šampon ter balzam za lase. 


Nega mastnega lasišča in suhih las

Če se le da, uporabite izdelke, ki ne vsebujejo olj ali silikonov. Vedno temeljito izperite šampon in regenerator iz las in lasišča. NIKOLI ne nanašajte regeneratorja na lasišče. Redno češite lase. Izdelke za nego las (regenerator, maske, kreme) nanašajte le na dolžine in konice las. 

Zakaj izbrati suh šampon? 

Veliko uporabnic povezuje suh šampon s togimi, prašnimi in trdimi lasmi, vendar je vse odvisno od sestavin uporabljenih v suhem šamponu. Za hitro osvežitev pričeske uporabite suhi šampon, ki v nekaj minutah vpije odvečno maščobo in ostanke izdelkov za oblikovanje las. Posebna pozornost velja, da vedno izberete izdelek, ki ne vsebuje smukca ali pudra, saj sta kot umetno pridobljena materiala lahko dražilna. Smukec daje tudi neprijeten občutek togih in prašnih las (bele lise), ki je značilen za večino suhih šamponov. Raje uporabite izdelek na bazi mlete gline ali drugega naravnega materiala, saj tako uporabite manj izdelka za boljši učinek. Lasje bodo po uporabi suhega šampona osveženi, dišeči, z več volumna in na izgled kot pravkar oprani. Suhi šamponi Alterna vsebujejo glino Montmorillonit, tapiokin in koruzni škrob in na laseh ne puščajo neprijetnega občutka in sledi. 

Prednosti suhega šampona:

  • Takojšnje delovanje
  • Za uporabo ne potrebujete vode
  • Odličen sopotnik na potovanjih
  • Primeren za hitro osvežitev pričeske po športnih aktivnostih
  • Poveča volumen pričeske
  • Lasje so po uporabi bolj “ubogljivi”